Zanzibar – Tanzania

De mooiste vakanties boek je bij:

Sunweb - vakantiebestemmingen
Vakanties - Prijsvrij

Zanzibar informatie en tips

Zanzibar is een staat dat onderdeel is van het land Tanzania. De Afrikaanse eilandengroep bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Zanzibar (Unguja) en Pemba de bekendste zijn. Het eiland wordt steeds populairder onder de vakantiegangers. Het is rijk aan historie en samen met de andere eilanden staat het bekend als de Specerijeneilanden. Maar Zanzibar en de andere eilanden die behoren tot de gelijknamige staat zijn voornamelijk populair door de heerlijke temperaturen en mooie stranden.

Het eiland heeft een oppervlakte van 1666 km² en telt ongeveer 800.000 inwoners. Daarvan wonen er alleen al 100.000 in de hoofdstad van de staat, namelijk Zanzibar Stad. Op de eilandengroep is ooit de taal Swahili ontstaan, wat later verspreid is over heel Oost-Afrika. Deze taal wordt nog steeds het meest gesproken door de bevolking.

YouTube video

Ga je op vakandtie naar Zanzibar? Dan is het goed om te weten dat ze er met de Tanziniaanse shilling (TZS) betalen en dat het vanaf Amsterdam gemiddeld 9 uur vliegen is. Een vakantie naar bestemming Zanzibar is absoluut aan te raden. Wil je meer informatie over het eiland? Lees dan gauw verder.

Het weer in Zanzibar

Het hele jaar door is het warm op Zanzibar. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 29 graden Celcius. Het is goed om te weten dat het eiland een tropisch moessonklimaat kent. Dit is een warm en vochtig klimaat waarbij er op jaarbasis veel neerslag valt. De meeste neerslag valt tijdens de twee regenperiodes, die plaatsvinden vanaf maart tot en met mei en vanaf oktober tot en met januari. De beste reistijd is januari en februari en van juni tot en met oktober.

Wat is er te doen op Zanzibar?

Er is ontzettend veel te doen op de bestemming Zanzibar. Ga bijvoorbeeld op een kruidenexcursie, doe een avontuurlijke activiteit zoals (kite)surfen of een mountainbiketour of ga snorkelen of duiken. Ook een bezoek aan Prison Island is indrukwekkend, hier werden vroeger Afrikaanse slaven opgesloten. Tegenwoordig is het een natuurreservaat voor zeldzame schildpadden.

Ga je op vakantie naar Zanzibar, dan kan een bezoek aan de hoofdstad niet ontbreken. Wandel door het historische centrum van de hoofdstad genaamd Stone Town waar je de cultuur en traditionele markten leert kennen. Stone Town staat op de Werelderfgoedlijst.

Ook een gave bezienswaardigheid, is Jozani Chwaka Bay National Park. Dit is het enige nationale park op het eiland van ongeveer 50 km² groot. Tijdens je vakantie in Zanzibar moet je hier zeker zijn geweest. Het park is een bron van natuurlijke medicijnen, je spot er wilde en zeldzame apensoorten en er is een mangrovepromenade.

De mooiste stranden van Zanzibar

Zanzibar vakantiebestemming

Ben jij tijdens een vakantie niet van het strand weg te slaan? Dan hebben we goed nieuws! Zanzibar beschikt over wondermooie stranden, je kijkt er werkelijk je ogen uit. Het eiland is dus ook perfect voor een huwelijksreis!

Een van de mooiste stranden van Zanzibar, is Nungwi Beach in het noorden van het eiland. Het heeft echt alles waar je naar op zoek bent: een hagelwit strand, azuurblauw water, palmbomen en gezellige barretjes. Het is er rustig terwijl het tegelijkertijd een levendig karakter heeft.

Andere mooie stranden van het eiland zijn het rustige Jambiani Beach, Kiwengwa Beach (ook wel klein Italié genoemd), Paje Beach en Kizimkazi. En wil je de mooiste zondondergang bekijken in het westen van het eiland? Dan moet je bij Michamvi Sunset Beach op het schiereiland Michamvi zijn.

Waar ligt Zanzibar?

Waar ligt Zanzibar - Tanzania

Zanzibar is niet alleen een eiland, maar ook een archipel (staat). Het gelijknamige hoofdeiland (ook wel Unguja genoemd) behoort samen met Mafia Eiland en Pemba Eiland tot een eilandengroep, ook wel de Specerijeneilanden genoemd. Het eiland ligt in de Indische Oceaan, op zo’n 50 kilometer vanaf het vaste land van Tanzania.

Vakantiebestemmingen 2024 – 2025

De vakantiebestemmingen van 2024 en 2025 hebben wij al voor je gevonden. Per maand kan je de meest populaire zonbestemmingen bekijken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een zonvakantie in het voorjaar of najaar en ben je benieuwd waar het op dat moment warm is? De leukste zonbestemmingen per maand vind je in onze top 10. 

Vakantiebestemmingen - aanbieders
Zonvakantie bestemmingen - Sunweb

Leukste vakantiebestemmingen

Zonvakantie bestemmingen: